Maszyna MKJ 250.9 służy do rozdrabniania surowych warzyw na plastry, frytki, wiórki, miazgę, a w przypadku zastosowania przystawki - również na kostkę. Maszyna znajduje zastosowanie w dużych zakładach gastronomicznych i przetwórstwa żywności, w znacznym stopniu eliminując wysiłek pracy ręcznej przy rozdrabnianiu żywności oraz skracając czas przygotowywania posiłków. Szatkownica MKJ 250.9 jest napędzana 230 V silnikiem elektrycznym, poprzez przekładnię pasową. Elementy maszyny, stykające się bezpośrednio z rozdrabnianą żywnością, są wykonane z materiałów nierdzewnych. Umożliwiają więc utrzymanie wysokiego standardu higieny podczas procesu rozdrabniania. Tarcze rozdrabniające są łatwe do zamontowania na wałku wyjściowym przekładni. Po zdjęciu puszki zasypowej tarczę nożową należy założyć na końcówkę wałka. Taki sposób mocowania tarcz zapewnia łatwą wymianę oraz gwarantuje bezpieczną pracę. Podczas pracy tarcza nożowa sama blokuje się na wałku wyjściowym. Maszyna jest wyposażona w wyłączniki bezpieczeństwa uniemożliwiające włączenie napędu przy zdjętej puszce zasypowej lub otwartym dociskaczu. Dopiero po prawidłowym założeniu tej puszki można uruchomić napęd tarcz tnących, po włączeniu wyłącznika sieciowego, umieszczonego na bocznej ściance obudowy. Każde podniesienie dociskacza (np. w celu załadowania warzyw do szatkowania) powoduje zatrzymanie pracy silnika. Po zamknięciu puszki następuje uruchomienie silnika napędowego. Puszka zasypowa posiada duży otwór, przegrodzony ruchomym dociskaczem. Przy ładowaniu warzyw dociskacz powinien być uniesiony do góry. Warzywa należy wkładać na zasobnik umieszczony na górze maszyny i dopiero stamtąd zgarniać je do otworu puszki zasypowej. W czasie załadowywania, przy uniesionym dociskaczu, nie ma możliwości uruchomienia napędu maszyny. Dopiero po opuszczeniu dociskacza na wsypane do puszki warzywa, następuje uruchomienie napędu tarcz tnących i rozpoczęcie procesu rozdrabniania. Należy pamiętać, aby rozdrabniane warzywa były zsypywane do podstawionego uprzednio pojemnika, pod puszką zasypową jarzyniarki. Standardowo maszyna jest wyposażone w cztery tarcze tnących do wyboru: 1. nóż do plastrów #2,5 mm, 2. nóż do plastrów #3,5 mm, 3. nóż do wiórków grubych 3 mm, 4. nóż do wiórków drobnych 2 mm, 5. nóź do wiórków 7 mm, 6. nóż do frytek 10×10. Na życzenie klienta producent może dostarczyć inne rodzaje noży tnących: